Moedergroep

Deze groepsbehandeling is bedoeld voor moeders in de eerste twee jaar na de bevalling met stemmingsklachten.

Het moederschap kan, behalve heel mooi en bijzonder, ook een behoorlijke worsteling zijn. Een periode waarin je tegen jezelf aan kunt lopen, maar waarin je ook persoonlijke groei door kunt maken.

Voor wie?

Het ouderschap is één van de meest bijzondere en ingrijpende ervaringen in een mensenleven. Hoewel dit een hele mooie tijd kan zijn, komen er de eerste periode na het krijgen van een kindje nogal wat uitdagingen af op de nieuwe ouders. Het is dan ook niet vreemd dat dit gepaard kan gaan met niet alleen fijne gevoelens, maar soms ook moeilijke gevoelens zoals somberheid, verdriet, irritatie en angst.

Soms nemen dergelijke moeilijke gevoelens zodanig de overhand, dat het genieten van deze bijzondere fase in het leven van nieuwe ouders steeds moeilijker wordt; een grijze of soms zelfs zwarte wolk overschaduwt het dagelijks leven. In deze groep richten we ons op de behandeling van moeders die zich bevinden in de eerste twee jaar na hun bevalling en die zich herkennen in die donkere sluier.

Ben je nog niet zo lang geleden bevallen, bevind je je in het stadium van de zogenaamde peuterpuberteit of ergens hier tussen? Dan is deze groepsbehandeling misschien wel iets voor jou.

Werkwijze

Wanneer je geïnteresseerd bent in deelname aan deze groepsbehandeling, dan kan je je hier registreren. Hierna volgt een persoonlijk intakegesprek om dieper op jouw situatie in te gaan en sluiten we kort of je deel gaat nemen of dat er voor jou een passender alternatief is. Dit hangt onder andere af van de zwaarte van de klachten.

Aan de groep nemen zes tot tien vrouwen deel. Na de intake bestaat de groepsbehandeling in totaal uit acht bijeenkomsten van twee uur. Je krijgt relevante informatie over deze levensfase en de klachten die daarbij kunnen horen. We maken inzichtelijk welke omstandigheden en gewoontes de omgang met deze levensfase extra zwaar kunnen maken en hoe je daar verandering in aan kunt brengen, zodat je weer wat meer balans ervaart. Je deelt ervaringen met andere moeders die in hetzelfde schuitje zitten. Of moeders die misschien juist in een net wat ander schuitje zitten, waar je weer andere dingen van kunt oppikken. In ieder geval merk je dat je niet alleen bent en het ook weer beter zal gaan!

“Ik ben enorm gegrepen door de kracht die ontstaat in een groep vrouwen en hoe vrouwen, door elkaar te helpen, elkaar kunnen versterken in hun persoonlijke groei. Alhoewel mensen een groepsbehandeling in eerste instantie meestal spannend vinden, is mijn ervaring dat zij het uiteindelijk vaak als heel positief ervaren.”

– Vivien Veldhuizen

Geïnteresseerd?

Wil je je aanmelden voor een intakegesprek/ (groeps)behandeling? Dan kan je je hier registreren.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Ik help je graag verder. Neem contact op via het contactformulier of bel naar 06-48227464.

Aanmelden voor de groepsbehandeling kan met een verwijsbrief van de huisarts. Indien er sprake is van een diagnose volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) geldt er voor de groepsbehandeling een vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. Tijdens de aanmelding en/of intake wordt dit in kaart gebracht. Lees hier meer over de tarieven en vergoedingen.

Menu